טיפול משפחתי הוא סוג של פסיכותרפיה המגייסת את כל המשפחה לפתרון בעיות שאמנם יכולות להופיע אצל היחיד, אך משפיעות על המשפחה כולה ומכבידות על תפקודה. בעוד גישות טיפוליות מסורתיות יותר מתמקדות רק בפרט, בטיפול משפחתי עובדים בני המשפחה יחד – כדי לפתור בעיות.
הטיפול המשפחתי מתבסס על ההבנה שהמשפחה היא המשאב הגדול ביותר העומד לרשות הפרט בהתמודדות עם קשיים רגשיים, פיזיים ואף חברתיים, וכי בעיות רבות יכולות להיפתר באמצעות שינוי היחסים ודפוסי הגומלין במשפחה; דפוסים אלה משפיעים על הפרט ועל התפתחותו ואף מושפעים ממנו, ולפיכך הם חלק בלתי נפרד הן מן הבעיה והן מהפתרון.
הטיפול המשפחתי הוא בדרך כלל קצר-מועד, ממוקד בפתרונות ומכוון למטרה טיפולית שנקבעה במשותף על ידי המטפל והמטופלים.
במה שונה טיפול משפחתי מטיפול פרטני?
טיפול פרטני מתמקד בעולמו הפנימי של האדם – ברגשותיו, במחשבותיו ובתפיסותיו הסובייקטיביות, ולכן רק דיווחיו של הפרט הם המייצגים את המציאות שבה הוא חי.
בטיפול המשפחתי, נוסף על ההתייחסות אל הפרט ואל עולמו הפנימי, ניתנת התייחסות גם למערכת היחסים המשפיעה עליו ומושפעת על ידו. הטיפול המשפחתי מעניק הזדמנות להכיר את המציאות של האדם – מבוגר או ילד – מנקודות ראות נוספות של אלה הקרובים אליו וכך להרחיב את התמונה. כאשר מתחולל שינוי אצל הפרט בטיפול הפרטני, הרבה פעמים הוא או היא מתקשים להסביר ולשכנע את בני המשפחה בשינוי, משום שהם רואים אותו ב"עיניים ישנות" ועלולים לפרש את השינוי כחסר משמעות, או אולי אפילו כמאיים. בטיפול המשפחתי כל המשפחה שותפה לשינוי, גם בתהליך התרחשותו וגם במשמעותו ובהשלכותיו לגבי המשפחה.
אילו בעיות מתאימות לטיפול משפחתי ואילו לטיפול אישי?
רוב הבעיות שבעטיין פונים לטיפול אישי מתאימות לטיפול גם בגישה משפחתית. טיפול משפחתי יכול להיעשות גם עם מטופל אחד, בתנאי שלמטפל יש הכשרה מתאימה וגישה מערכתית. לעתים קרובות הטיפול המשפחתי והזוגי כולל גם פגישות פרטניות, בהתאם לצורך.
אם לילד יש בעיה, האם כל המשפחה צריכה לבוא? למה?
ילד, יותר ממבוגר, מחובר למשפחתו בקשרי השפעה הדדית חזקים עד כדי תלות. כאשר לילד יש בעיה, ברור שהיא מושפעת מההיסטוריה המשפחתית, ממה שקורה במשפחה ומהאופן שהמשפחה מגיבה לקושי. אין ספק שבני המשפחה הם הדמויות המשמעותיות ביותר היכולות לעזור לילד. הטיפול המשפחתי הוכח כיעיל ביותר גם בטיפול בילדים וגם ביצירת אווירה של שיתוף, העוזרת לילד לא להרגיש אשם או חריג ולשתף פעולה עם הטיפול ועם משפחתו.
אם הילד או המתבגר מסרב לבוא, האם יש טעם לטיפול המשפחתי?
בהחלט. הוריו ומשפחתו של המתבגר עשויים להיעזר מאוד בהתייעצות עם מטפל משפחתי שיכול להקנות כלים מהותיים להתמודדות עם הבעיה ולאיתחול שינויים עקרוניים במערכת המשפחתית. שינויים אלה יש בהם כדי לגייס את שיתוף הפעולה של המתבגר ולהניע שינויים גדולים יותר לפתרון הבעיה.
מאיזה גיל אפשר להביא ילדים לטיפול?
מגיל 0. גם כשהילד אינו נושא הבעיה הוא חלק מהמשפחה, וככזה נוכחותו בטיפול היא משמעותית. כאשר יש בעיה עם תינוק מוצע טיפול משפחתי על ידי מומחה לגיל הרך.
האם טיפול משפחתי מומלץ כתגבור לטיפול בקשיי למידה?
כן. נוסף על הטיפול הספציפי בקשיי למידה אפשר ורצוי להיעזר בטיפול משפחתי בנושאי התארגנות והתמודדות בני המשפחה השונים. שאלות, כמו "כמה עצמאות אפשר לתת ואיך לעשות זאת?", הן רלבנטיות במיוחד במקרים אלה. גם דיכוי רגשות כמו כעס ואכזבה, שהם טבעיים במקרים כאלה אך יש קושי להודות בהם, עלול להשפיע לרעה על התקשורת והקשר במשפחה. טיפול משפחתי יכול לעזור גם בפתרון בעיות שנוצרו וגם במניעת בעיות בעתיד.
האם טיפול משפחתי עוסק גם בבעיות המופיעות רק במסגרת ביה"ס של הילד?
כן. הטיפול המשפחתי כולל התערבויות בכל המערכות הרלוונטיות לסביבת הילד, גם מעבר למשפחה הגרעינית. המטפל המשפחתי ייצור קשר עם צוות בית הספר, יקבל את המידע הדרוש ואף ידריך את המורה והיועצת לפי הצורך.
מה משך כל פגישה?
בדרך כלל 60 דקות. לפעמים יש צורך בזמן ממושך יותר, ואז – בתיאום בין המטפל למטופלים – אפשר לקבוע פגישות ארוכות יותר. לעתים קרובות, לפגישה הראשונה נדרשות שעה וחצי.
כמה זמן נמשך טיפול משפחתי?
טיפול משפחתי הוא לרוב קצר מועד, ונמשך בדרך כלל פחות זמן מטיפול פרטני. מספר הפגישות נע, לפי הצורך, בין 10 ל-20 פגישות. מחקרים מראים שלמעלה משני שלישים של הטיפולים מסתיימים בתום 20 פגישות, וכ-90% בתוך 50 פגישות. קיימת גם אפשרות להתייעצויות קצרות טווח הנמשכות בין פגישה אחת לשלוש פגישות.
איך יודעים שהטיפול הסתיים?
בדרך כלל נקבע בתחילת הטיפול "חוזה טיפולי". זהו הסכם בעל פה בין המטפל למטופלים, ובו מוגדרות מטרות הטיפול. הטיפול מסתיים כאשר מטרות הטיפול הושגו.
האם הפרטים שאני מוסר למטפל נשמרים בסודיות?
כן, בהחלט! המטפל המשפחתי, כמו המטפל הזוגי ומטפלים אחרים, מחויב בשמירת הסודיות המקצועית על פי כללי האתיקה. הוא אינו רשאי להעביר לאחרים מידע אלא אם חתם המטופל על אישור לוויתור סודיות.
מהי ההכשרה של מטפל משפחתי?
המטפל המשפחתי חייב בהכשרה מיוחדת לאחר שקיבל תואר מ.א. לפחות במקצוע טיפולי, כמו פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, ייעוץ חינוכי, טיפול באמנויות, קרימינולוגיה קלינית, פסיכיאטריה ורפואת משפחה. ההכשרה המיוחדת נמשכת 4-3 שנים, וכוללת לימודים תיאורטיים בתחום הטיפול המשפחתי ואימון מעשי במשך 3 שנים לפחות של טיפול במשפחות, בהדרכה צמודה של מדריך מוסמך לטיפול משפחתי. פרטים נוספים אפשר לקבל במשרדי האגודה לטיפול משפחתי.